Wymiana przednich żarówek / reflektorów

Mechanika, elektryka, naprawy i inne problemy
chosaccord
Auto: Accord 98-02
silnik: 2.0

Wymiana przednich żarówek / reflektorów

Post autor: chosaccord »

Witam,
Od września jestem właścicielem Accorda Coupe 6. generacji z 2000 roku. Jakiś czas temu zregenerowałem przednie reflektory, teraz są przejrzyste, lecz to nie rozwiązało problemu słabej widoczności podczas jazdy nocą, dlatego planuję wymianę żarówek lub reflektorów, dla bezpieczeństwa i wygody. Problem jest i w przypadku świateł krótkich i w przypadku świateł długich.
Nie ukrywam, że nie mam wystarczającej wiedzy, aby samemu się za to zabrać i z chęcią skorzystam z rad. Czy ktoś z was zabierał się za taką zmianę i może mi doradzić?
Pozdro, Mateusz
Awatar użytkownika
QuicksilveR
Administrator
Auto: Honda Accord Coupe
silnik: 3.0 V6

Re: Wymiana przednich żarówek / reflektorów

Post autor: QuicksilveR »

Wymiana żarówek niewiele pomoże. Możesz dać HB4, HB3 i W5W w postojowych z nieco zimniejszą barwą (jakieś Osram Nightbreaker lub Philips White Vision), ale zazwyczaj to żarówki wysilone, co skraca mocno ich żywotność. Są jeszcze żarówki ledowe, ale z moich obserwacji ciężko je dobrać, aby świeciły tak, jak zaprojektowano reflektor. Nie oślepiając przy okazji. Oczywiście, warto popróbować.
Inną drogą jest przebudowa reflektora na bi-xenon (bi-led?), co wiąże się z automatyczną utratą homologacji (przeglądy techniczne). Ale efekt na pewno jest dużo lepszy, niż zabawa z żarówkami.
Honda Accord Coupe 2.0 (CG4) 1998 [rozbita, sprzedana]
Honda Accord Coupe 3.0 V6 (CG2) 2001 [sprzedana]
Honda Accord Coupe 3.0 V6 (CG2) 1999 [była, ale się spaliła/sprzedana]
Honda Accord Coupe 3.0 V6 (CG2) 2001
Awatar użytkownika
KOko
Auto: Accord 98-02
silnik: 2.0

Re: Wymiana przednich żarówek / reflektorów

Post autor: KOko »

Pamiętam, że na forum była kiedyś czarna coupeta z retrofitem. Jak to świeciło? Nie wiem.

Jak pamiętam u siebie, a trochę jeździłem nocami, to nie było problemów ze świeceniem w nocy.
Żarówki miałem Tungsramy Sportlight.
Może masz zniszczony odbłyśnik w lampie? Wtedy może i lepiej kupić nowe lampy.
Choć zacząłbym od pojechania na SKP i sprawdzenia czy na pewno są dobrze wyregulowane :P

Ps.
Wygląd retrofitu moim zdaniem totalnie wizualnie nie pasuje do budy auta, ale to tylko moja opinia.
ODPOWIEDZ