Drodzy forumowicze.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
CG2 jako rodzinne auto
- Roslina
- Auto: CIVIC EK1
- silnik: D16Y5
CG2 jako rodzinne auto
Heja.
Byłem w ten weekend obejrzeć wstępnie CG2 z 2000 roku. Ogólnie auto wygląda ok. Jest parę kwestii, które muszę sprawdzić a mianowicie:
lekkie drżenie samochodu na biegu jałowym
wyciek oleju z prawej strony (filtr, uszczelka od miski albo zimmering)
lekkie szarpanie przy wachlowaniu skrzynią na postoju (p,d,r ....)
Dziwny dźwięk z okolic prawego koła, który robi się głośniejszy przy skręcie w prawo. Coś jak łożysko.
Furka ma przelatane 220tys km. Ogólnie oprócz tego co powyżej reszta to kosmetyka. Mi się podoba i z chęcią wziąłbym ją na warsztat. Natomiast jest jedna kwestia, której warsztat mi nie wyjaśni i tu proszę Was o pomoc.
Czy CG2 daje radę jako rodzinne auto? Planujemy z żoną bobasa i zastanawiam się jak wygląda kwestia pakowania takiego malca na tylne siedzenie. Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia?
Byłem w ten weekend obejrzeć wstępnie CG2 z 2000 roku. Ogólnie auto wygląda ok. Jest parę kwestii, które muszę sprawdzić a mianowicie:
lekkie drżenie samochodu na biegu jałowym
wyciek oleju z prawej strony (filtr, uszczelka od miski albo zimmering)
lekkie szarpanie przy wachlowaniu skrzynią na postoju (p,d,r ....)
Dziwny dźwięk z okolic prawego koła, który robi się głośniejszy przy skręcie w prawo. Coś jak łożysko.
Furka ma przelatane 220tys km. Ogólnie oprócz tego co powyżej reszta to kosmetyka. Mi się podoba i z chęcią wziąłbym ją na warsztat. Natomiast jest jedna kwestia, której warsztat mi nie wyjaśni i tu proszę Was o pomoc.
Czy CG2 daje radę jako rodzinne auto? Planujemy z żoną bobasa i zastanawiam się jak wygląda kwestia pakowania takiego malca na tylne siedzenie. Czy ktoś z Was ma takie doświadczenia?
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. Sōichirō Honda
- Trojan
- Loża szyderców
- Auto: S3
- silnik: 1.8T APY
Re: CG2 jako rodzinne auto
Wszystko się da ,kwestia samo zaparcia ale do wygodnych zajęć to nie będzie raczej należało.
O tyle dobrze ,że fotel pasażera składa się w miarę sprawnie i zostawia sporo miejsca do włażenia do tyłu, strona kierowcy odpada bo tylko
ma reg.elektryczną i składanie go trwa 3x dłużej.Byli tu tacy co nawet dwójkę wozili w środku ,nie kojarzę już czy dokładnie bobasów ale foteliki z tyłu mieli.
Do do usterek to lekkie szarpnięcia na postoju są raczej ok , minimalnie jest czuć ,że wrzucamy jakiś bieg nie kojarzę teraz czy każdy po kolei czy tylko np.D cz R.
Hałas w kole to może być łożysko ale w czasie jazdy jeżeli było by to prawe łożysko było by słyszalne bardziej przy skręcie w lewo.
Koszt przedniego łożyska raczej nie będzie wysoki,tylne są sporo droższe.
O tyle dobrze ,że fotel pasażera składa się w miarę sprawnie i zostawia sporo miejsca do włażenia do tyłu, strona kierowcy odpada bo tylko
ma reg.elektryczną i składanie go trwa 3x dłużej.Byli tu tacy co nawet dwójkę wozili w środku ,nie kojarzę już czy dokładnie bobasów ale foteliki z tyłu mieli.
Do do usterek to lekkie szarpnięcia na postoju są raczej ok , minimalnie jest czuć ,że wrzucamy jakiś bieg nie kojarzę teraz czy każdy po kolei czy tylko np.D cz R.
Hałas w kole to może być łożysko ale w czasie jazdy jeżeli było by to prawe łożysko było by słyszalne bardziej przy skręcie w lewo.
Koszt przedniego łożyska raczej nie będzie wysoki,tylne są sporo droższe.
- Roslina
- Auto: CIVIC EK1
- silnik: D16Y5
Dziękuję.
Zawsze można wyłączyć poduchę pasażera i młodego/młoda wozić z przodu. Przerabiał z Was ktoś taki patent?
Zawsze można wyłączyć poduchę pasażera i młodego/młoda wozić z przodu. Przerabiał z Was ktoś taki patent?
The value of life can be measured by how many times your soul has been deeply stirred. Sōichirō Honda
z dzieciakiem daje rady,ja z dwójką śmigam i wózkiem i jest dobrze,jak mamy jechać żony pandą to dostaje białej gorączki bo zapakować
się nie można i wszyscy w ścisku
się nie można i wszyscy w ścisku
były HONDY/SUBARYNY/LEXUS a jest KIZASHI
a jest coś takiego w qupie jak wyłącznik poduchy pasażera
były HONDY/SUBARYNY/LEXUS a jest KIZASHI
- tomiek
- Auto: CG3
- silnik: H22A
Nie ma. Przerabiałem ten temat. manual sugeruje wożenie dzieci w fotelikach z tyłu pod opieką dorosłej osoby.rychu94 pisze:a jest coś takiego w qupie jak wyłącznik poduchy pasażera
Swoją drogą: witaj Roślina na forum USaccord
CG3 H22A by tomiek --> http://www.usaccord.pl/viewtopic.php?f=9&t=577
Mi się zdarzyło kilka razy zabierać siostrę z dwójką dzieci jedno 3 lata, drugie 1 roczek. Bez problemu się mieściliśmy, ale gimnastyka przy wkładaniu fotelików i dzieci jest spora
HR
- Prywo
- Loża szyderców
- Auto: O3FL
- silnik: 1.4
ja jeździłem z 2-ką, 7 i 2 latka, tył był zajęty przez foteliki a pomimo tego jeszcze jedna osoba z tyłu (szczupła) się mieściła i dało się jechać.
Tak jak napisał Trojan, wsadzanie ekipy tylko przez stronę pasażera.
Można spokojnie taką operację ogarnąć.
Wózek głęboki (Chicco tech 4WD - a ten do małych nie należy, szczególnie w wersji z gondolą) też się mieści spokojnie do kufra o spacerówce nie wspomnę lub o rowerku na 12" kołach z dodatkowymi bocznymi kółkami i kijkiem do prowadzenia
OF KORZ nie wszystko na raz
Tak jak napisał Trojan, wsadzanie ekipy tylko przez stronę pasażera.
Można spokojnie taką operację ogarnąć.
Wózek głęboki (Chicco tech 4WD - a ten do małych nie należy, szczególnie w wersji z gondolą) też się mieści spokojnie do kufra o spacerówce nie wspomnę lub o rowerku na 12" kołach z dodatkowymi bocznymi kółkami i kijkiem do prowadzenia
OF KORZ nie wszystko na raz
można się przyzwyczaić, a po chwili robi się to automatyczniefigo pisze:gimnastyka przy wkładaniu fotelików i dzieci jest spora
- krisss111
- Auto: CG4 2001r
- silnik: f20B7
- Kontakt:
no to i ja dodam, że również mam parkę 10 i 5 lat. też sobie radzę. najwięcej zachodu jest z wsiadaniem, a potem to już bajka. chyba nikt z nas nie ma 6 dyszek na karku, żeby narzekać na to ile się trzeba nagimnastykować. bo mi się zdarza wozić moich rodziców i skoro oni nie marudzą to chyba nikt młodszy nie ma prawa. mnie tylko przeszkadza to, że fotel kierowcy się nie przesuwa do przodu i trzeba się ładować przez pasażera.
nieduże naprawy / wymiana hebli, zawieszenie itp
co do poszarpywania skrzynia na postoju w trakcie przewalania biegow to chyba norma, u mnie w hondzie jak i toyocie tez czuc zmiane z R na D i chyba nawet jak wrzucam 1-2